Bij het innemen van medicijnen sta je waarschijnlijk wel stil bij het feit dat het een wisselwerking kan hebben met eventueel andere medicijnen die je slikt, maar sta je er ook wel eens bij stil dat voedsel ingenomen medicatie kunnen beïnvloeden? Voor jou zijn er 4 niet verwachte wisselwerkingen op een rij gezet.

1. Zuivel en schildklier medicatie

Één van de voedselwisselwerkingen is de werking tussen zuivel en schildklier medicatie. Als je last hebt van hypothyreoïdie neem je waarschijnlijk schildklier medicatie in om je lichaam te voorzien van schildklierhormonen die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Om het medicijn goed in je lichaam op te laten nemen zul je zuivel producten willen vermijden. Calcium, die je treft in zuivel producten, blokkeert namelijk het absorberen van de schildklier medicatie. Je kunt het liefst 3 à 4 uur wachten na het innemen van je medicijnen voor zuivel producten te consumeren.

2. Koffie en antidepressiva

Antidepressiva medicatie zoals Prozac of Seroxat reageert niet al te best in combinatie met koffie en andere cafeïne houdende producten. Het hoge cafeïne gehalte versterkt namelijk de effecten van de antidepressiva, wat weer de effecten van de bijwerkingen verergerd. Zo kun je last krijgen van trillingen, paniekaanvallen en slapeloosheid. Vermijden dus!

3. Bladgroenten en bloedverdunners

Bloedverdunners worden voorgeschreven om letterlijk het bloed te verdunnen. Om de medicijnen hun werk goed te laten doen is het belangrijk de hoeveel vitamine K die je binnen krijgt in de gaten te houden. Vitamine K draagt namelijk bij aan het klonteren van je bloed, iets wat je met bloedverdunners juist probeert te voorkomen. Raadpleeg je arts om zeker te weten hoeveel vitamine K je binnen mag krijgen in combinatie met de bloedverdunners.

4. Grapefruitsap en orale anticonceptiva

Het gaat voornamelijk om de werking van grapefruitsap in combinatie met de pil. De pil is een ‘medicijn’ die je eigenlijk dagelijks inneemt en dus zou denken dat je eetpatroon geen invloed zou moeten hebben. Toch is dit wel het geval! Grapefruitsap verhoogt namelijk de estradiol niveaus die de bijwerkingen kunnen versterken. Omdat je uiteraard je hormoonspiegel in balans wilt houden is het verstandig grapefruitsap te vermijden als je de pil gebruikt. Als jij medicijnen slikt is het dus altijd verstandig bij je apotheker na te vragen of er wisselwerkingen zijn tussen voeding en medicijnen. Wist jij dat voeding invloed had op medicijnen?

Beeld: Wikimedia