Ben jij niet echt een ‘laten we eens uitgebreid koken doordeweeks’ type. Dan is dit recept de oplossing voor jou: de one- pot! Alles in één pot en het ziet er nog waardig uit ook. Makkelijk, snel en wat zal iedereen toch onder de indruk zijn van jouw Cubaanse keuken kunsten.

Met dit recept kun je acht borden serveren.

 

Wat heb je nodig voor de kip?

3 grote teentjes knoflook

2 eetlepels gedestilleerd witte azijn

2 theelepels gedroogde oregano, verkruimeld

4 kipfilet helften met bot, dwars gehalveerd

4 kippenbouten

4 kippendijen

 

Wat heb je nodig voor de rijst?

3 ons Spaanse worst. Snijden of gesneden in ¼ -inch plakken

1 eetlepel olijfolie

2 middelgrote uien, fijngesneden

1 groene paprika, fijngesneden

3 grote teentjes knoflook, fijngesneden

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels gedroogde oregano

1 ½  theelepel paprikapoeder, bij voorkeur de hot stuff, plus meer naar smaak

2 Turkse laurierblaadjes

1 pond tomaten, zonder zaadjes en fijngesneden

Flesje bier (niet donker)

1 ½  kopjes verlaagd natrium kippenbouillon

2 koppen langkorrelige witte rijst (14 ons)

¼  kop rode paprika strips

 

Instructies

  • Marineer de kip
  • Hak en stamp de knoflook tot een pasta met 2 theelepels zout. Zet de knoflookpasta in een grote kom en roer de azijn er oregano erdoorheen.
  • Verwijder het vel en het overtollige vet van de kip.
  • Doe dan de kip in de kom met de pasta en marineer de kip.
  • Dek vervolgens de kip af en laat een uur trekken.
  • Kook de kip en rijst:
  • Kook de worst in olijfolie in een 12 cm brede pan op middelhoog vuur, roeren, tot wat vet vrijkomt. Dit zal ongeveer 2 tot 3 minuten duren.
  • Doe vervolgens de uien, paprika en knoflook in de pan en bak al roerend tot ze zacht zijn, circa 5 minuten.
  • Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder, 1 ¼  theelepel zout en laurier toe en bak al roerend ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de gemarineerde kip toe in het mengsel van de worst in de pan. Onafgedekt op gemiddeld vuur roeren voor circa 10 minuten
  • Haal vervolgens de kipstukken met een tang uit de pan en plaats ze tijdelijk in een kom.
  • Voeg dan de tomaten, bier, bouillon en rijst toe in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Als de rijst goed vermengd is met de ingrediënten in de pot kunnen de kipstukken weer terug in de pan. Zorg dat het rijst onderin de pan blijft, zodat die goed kan koken.
  • Zet het vuur zacht en dek het mengsel direct af met een goedsluitende deksel. Roer twee à drie keer tot de rijst gaar is. Dit zal tussen de 20 en 30 minuten duren.
  • Als de rijst gaar is kun je de pan van het vuur halen en het 5 minuten afgedekt laten staan.
  • Gooi de laurierblaadjes weg en garneer je pot met de reepjes paprika en….

Smullen maar!

Beeld: Instagram