Nu weten wij dat artisjokken niet iedereens favoriet zijn, maar voor degenen die niet kunnen stoppen met het eten ervan zullen weg zijn van deze luchtige salade! Het enige lastige aan dit recept is het uithollen van de artisjokken in een kom-vorm. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, ben je er eigenlijk al. In dit recept is het gelukkig haarfijn uitgelegd. En wie weet? Misschien een poging waard.

Wat heb je nodig?

 • 2 van de grootste, meest bol-achtige artisjokken die je kunt vinden
 • 2 citroenen
 • Een paar teentjes knoflook, geplet, maar in schil
 • Cranberry bonen in blik, afgespoeld en uitgelekt
 • Een bundel van verse rucola, gewassen en gedroogd
 • 2 tot 3 eetlepels mayonaise
 • Zout en peper naar smaak

Instructies

Bereid de artisjokken voor:

Schil de zwaarste, kleinste en meest groene buitenste bladeren af en gooi ze weg. Zodra je de eerste van de gele bladeren van matige dikte bereikt zit je goed. Laat een halve tot hele inch van de gele bladeren aan de steel zitten, snijdt de rest er in één keer af. Nu begin je met het uithollen met een klein mesje en een kleine lepel. Het is de bedoeling dat je de spichtige binnenste bladeren en de harige vernauwingen verwijdert terwijl je een kom vorm creëert. Zorg ervoor dat je bij elke verwijderde laag een halve citroen wrijft over de oppervlakte, zodat deze niet bruin wordt. Vervolgens schil je heel voorzichtig het donker groen van de stam, ook nu wrijf je de citroen over de oppervlakte. Snijd of knip de steel schuin naar beneden tot een centimeter of minder, om ervoor te zorgen dat de komvormige artisjok omgedraaid in evenwicht kan staan. Ook nu smeer je citroen over het net gesneden oppervlak.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg een paar scheuten azijn, de knoflook en de citroenen die je gebruikt hebt om de artisjokken mee in te smeren toe aan het water. Knijp is de citroenen uit in de pan voor je ze daadwerkelijk in de pan gooit. Tip: oude witte wijn geeft een extra smaakje aan de artisjokken. Kook de komvormige artisjokken voor ongeveer 25 tot 35 minuten, of totdat ze gemakkelijk doorboord kunnen worden met een vork. Haal vervolgens de artisjokken uit de pan en leg ze op een bord om uit te lekken.

Maak de dressing:

Klop de mayonaise met het sap van de citroen, om de mayonaise wat dunner te maken. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.

Maak nu je salade:

 • Draai elke artisjok ondersteboven op een bord, zodat die staat op het ingekorte steel.
 • Vul de artisjokken met ongeveer ½  tot 2/3 kopje bonen, met een lepel of twee van de dressing
 • Meng de rucola met meer dressing, en garneer die over en rond de artisjok heen.
 • Breng het geheel op smaak met peper en zout.

En je kunt genieten van een heerlijke salade vol smaak. Een interessant recept die je niet gauw zult tegenkomen. Wij gaan het uitproberen, jij ook?

Beeld: Instagram