Warning: include_once(): open_basedir restriction in effect. File(/public/sites/www.foodly.nl/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php) is not within the allowed path(s): (/home/annarnd501/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php81/lib/php/) in /home/annarnd501/domains/foodly.nl/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 14

Warning: include_once(/public/sites/www.foodly.nl/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): Failed to open stream: Operation not permitted in /home/annarnd501/domains/foodly.nl/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 14

Warning: include_once(): Failed opening '/public/sites/www.foodly.nl/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php81/usr/share/pear:/opt/alt/php81/usr/share/php:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/annarnd501/domains/foodly.nl/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 14
4 Voedseladditieven nader bekeken – Foodly

4 Voedseladditieven nader bekeken

Heb jij je wel eens afgevraagd wat voedseladditieven zijn en waarvoor ze dienen? Als je door de supermarkt loopt en de ingrediënten leest op de producten, dan zul je veel dingen tegen komen die je niet kent en misschien niet eens kunt uitspreken. Elk van deze chemische ingrediënten heeft een doel en hoewel het beter is om vers en onbewerkt voedsel te eten, is het toch handig om op zijn minst te weten wat die voedseladditieven zijn en waar ze voor dienen:

1. Conserveringsmiddelen

Conserveringsmiddelen zijn waarschijnlijk het eerste waar jij aan denkt bij voedseladditieven. Zoals de naam als zegt, worden conserveringsmiddelen aan voedsel toegevoegd om te zorgen dat het niet bederft. Omdat bewerkte levensmiddelen lang op de plank moeten blijven staan, hebben ze conserveringsmiddelen nodig, zoals sorbinezuur, benzoëzuur en zwaveldioxide. Die zorgen ervoor dat bederf door bacteriën of schimmel voorkomen wordt.

2. Voedselkleurstof

Die kleurige frisdrankjes die jij als kind zo lekker vond? Die krijgen hun kleur door het toevoegen van kleurstoffen. Uiteraard voegen deze kleurstoffen geen smaak toe, maar ze maken het voedsel wel visueel aantrekkelijker. Om te zorgen dat voedsel er smakelijker uitziet, voegen producenten zowel kleur- als smaakstoffen toe.

3. Verdikkings- en geleermiddelen

Verdikkingsmiddelen en geleermiddelen worden gebruikt om voeding structuur te geven en de textuur aantrekkelijker te maken. Vaak worden ze toegevoegd aan bewerkt voedsel om hun uiterlijke eigenschappen te behouden tijdens hun lange leven op de plank. Veel verdikkingsmiddelen worden gemaakt van voedsel, zoals pectine, wat komt van fruit, of agar, wat gemaakt wordt van zeewier.

4. Acidulanten

Vraag jij je wel eens af waarom voedselproducenten dingen als citroenzuur, fosforzuur en azijnzuur toevoegen aan het eten? Al deze stoffen zijn acidulanten, die niet alleen een scherpe smaak creëren, maar ook als conserveringsmiddel werken.

Beeld: Wikimedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *