Recepten met spruitjes, dat zien we niet vaak! Net als broccoli zijn spruitjes niet echt een favoriet, maar met dit recept kun je jezelf en je familie weer een gezonde groene maaltijd voorschotelen.
Wat heb je nodig?
- 1 ½ kopjes verse broodkruimels
- 2 theelepels tijmblaadjes
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 4 eetlepels ongezouten boter
- 2 ponds middelgrote spruitjes, gewassen en getrimd
- Zout en peper
- 6 gram pancetta in kleine dobbelstenen (1 ½ kopjes)
- 3 eetlepels fijngesneden sjalotjes
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- ½ kopje balsamico azijn
- 1 ½ kopjes kalfsfond, rijke kip of groentebouillon, meer als dat nodig is
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 350 graden. Meng in een kom de broodkruimels en de tijm met een paar scheuten olijfolie, en verspreid op een bakplaat. Draai vaak, tot ze goudbruin zijn. Ongeveer 10 tot 12 minuten.
- Verhit de boter en de rest van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot de boter schuimt. Voeg de spruitjes toe, bestrooi ze met zout en peper, bak en roer, tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 7 tot 10 minuten.
- Voeg de blokjes pancetta en bak totdat de spruiten goed bruin zijn en iets verzacht, en de pancetta knapperig is, ongeveer 10 tot 15 minuten. Zet het vuur lager, voeg de sjalot en knoflook toe en bak 2 minuten.
- Verhoog het vuur, voeg balsamico azijn toe, totdat de spruiten zijn geglazuurd en gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
- Pas de smaak aan indien nodig en bestrooi met gehakte peterselie.
- Plaats de spruitjes op een warme serveerschaal en strooi de broodkruimels er bovenop.
Beeld: Instagram