Het kan nogal saai worden elke ochtend een plak ontbijtkoek naar binnen werken. Hoe kun je dat in het weekend nou leuker maken? Door ze in een vorm van een wafel te gieten! De wafels zijn diep gekruid, gekleurd, geurig en toch harmonieus en verslavend. Wel moeten we eerlijk toegeven dat deze stevige wafels weleens aan het wafelijzer willen blijven kleven. Maar wees niet gevreesd. Met een beetje geduld komt het helemaal goed.

Deze wafels gebruiken meer suiker dan de reguliere wafels, omdat de intensiteit van de melasse in evenwicht moet worden gebracht. Dat gezegd hebbende, je zult absoluut geen extra siroop op je wafel hoeven doen. Simpel bepoederen met poedersuiker is voldoende. Wil je jezelf extra verwennen? Dan kan een dotje ongezoete slagroom of crème fraîche de wafel nog perfecter maken.

 

Voorbereiding: 10 minuten

Kooktijd: 15 minuten

 

Recept voor 15 kleine rechthoekige wafels voor 4-5 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 kopje bloem
  • ¾ theelepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/8 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel fijne zeezout of tafelzout
  • ½ kop karnemelk, yoghurt verdund met een beetje melk, verse appel cider of zelfs stout bier
  • ½ kopje melasse
  • ½ kop donkere bruine suiker, verpakt
  • ¼ kop kristalsuiker
  • 1 groot ei
  • 3 eetlepels boter, gesmolten, plus extra voor het borstelen van de wafelijzer
  • Poedersuiker voor het serveren

Instructies

  • In een grote kom de bloem, kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, bakpoeder, baking soda en zout vermengen.
  • In een middelgrote kom de karnemelk, melasse, suiker, eieren en boter vermengen.
  • Giet de natte ingrediënten in de droge ingrediënten en roer tot het vergemengd is.
  • Maak het wafelijzer midden warm.
  • Kwast het wafelijzer met gesmolten boter of spuit het licht met een anti-aanbak koken spray. Gebruik een pollepel om het beslag op de wafelijzer te doen, vul tot ongeveer 3/4.
  • Kook vervolgens de wafels zoals je gebruikelijk doet. Meestal gaat het om 1 tot 2 minuten.
  • Haal de wafels uit de wafelijzer door het wafelijzer eerst 30 seconden open te laten (zodat de stoom er een beetje uit kan). Gebruik een tang en een kleine spatel. Til elk hoekje van de wafel eerst van het ijzer en ga dan voorzichtig met de spatel beetje bij beetje te werk.
  • Leg de wafels op een dienblad om iets af te koelen. Na één minuut moeten ze knapperig en makkelijk op te tillen zijn.
  • Probeer de wafels niet op elkaar te stapelen, omdat ze toch makkelijk gaan plakken. Serveer na het ene minuut de wafels vers. Bestrooi ze met poedersuiker, ongezoete slagroom of crème fraîche.

En genieten maar!

P.S. Wil je nog net iets extra’s doen? Voeg dan een simpele citrus salade toe, om de smaken nog extra te benadrukken.

Beeld: Instagram