Je zou denken dat Indiaas eten volproppen en alleen op speciale gelegenheden acceptabel is. Het tegendeel is waar. Er zijn een tal aan Indiase gerechten die lekker en gezond zijn. Het is waar dat in Indiase restaurants het eten meestal bereid wordt met een overvloed aan olie en koolhydraten, waardoor de gerechten een slechte reputatie krijgen. De traditionele Indiase keuken bestaat namelijk uit heel weinig vet, veel groenten en fruit en dus perfect voor de veganistische levensstijl. Het vergt slechts een aantal authentieke recepten onder de knie krijgen en je kunt het zo in jouw veganistische levensstijl toevoegen. Bekijk de 4 Indiase gerechten die wij voor jou op een rijtje hebben gezet.

1. Kikkererwten en andere peulvruchten

Kikkererwten zijn één van de vele Indiase voedingsartikelen die lekker en gezond zijn. Omdat de Indiase keuken niet altijd gebruik maakt van vlees, zijn kikkererwten, bruine bonen, black eyed peas en andere peulvruchten een grote bron aan eiwitten. Er zijn 100 soorten curry’s en gerechten die als basis bonen gebruiken.

2. Yoghurt

Omdat veel gerechten in de Indiase keuken erg pittig zijn, worden vaak zuivelproducten gebruikt om de pittigheid wat te verlichten en het eten makkelijker verteerbaar te maken. Yoghurt is fantastisch voor het spijsverteringskanaal en het opbouwen van het immuunsysteem.

3. Bloemkool

In Nederland is bloemkool een nogal saaie groente. In de Indiase keuken echter staat deze groente centraal. Veel curry’s en andere gerechten gebruiken bloemkool in plaats van kip. Dit biedt een robuuste smaak en de textuur zit vol vezels die je verzadigd houdt tot de volgende maaltijd.

4. Oker

Oker is een verloren kindje in de Nederlandse keuken. In de Indiase keuken wordt de heerlijke oker op diverse wijzen verwerkt in de gerechten, zoals de groente goed laten smoren, zodat de voedingstoffen echt vrij komen. De nootachtige textuur en unieke smaak zijn de perfecte afwisseling als je iets anders dan spinazie of boerenkool wilt.

De Indiase keuken is één van de gezondste keukens die je je maar kunt voorstellen. Gevuld met vitaminen, mineralen, antioxidanten en vele andere voedingsstoffen zullen je versteld doen staan.

Wat is jouw favoriete Indiase gerecht?

Beeld: Wikimedia